Hrant Dink Cinayeti Davası Başladı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cinayetiyle ilgili kamu görevlilerinin “tasarlayarak kasten öldürme” ve “Anayasayı ihlal” suçlarından yeniden yargılandığı davanın altıncı duruşmasını bugün görüyor.
Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak kamu görevlilerinin yargılandığı davanın altıncı duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Dink Ailesi avukatlarının taleplerinin büyük bir kısmının mahkeme tarafından reddedilmesi nedeniyle dava Yargıtay ve ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınmıştı. Ancak Yargıtay’ın verdiği bozma kararıyla yeniden açılan davanın bu aşamasında, yargılanan 7’si tutuklu 15 kamu görevlisi dördüncü kez hakim karşısına çıkıyor.
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Süleyman Erturan, esas hakkındaki mütalaasını sundu ve sanıklar Veysal Şahin, Ali Öz, Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Okan Şimşek, Onur Karakaya ve Osman Gülbel’in “tasarlayarak kasten öldürme” ve “Anayasa’yı ihlal” suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
BİR ÖNCEKİ DURUŞMADA ALINAN KARARLAR
Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysal Şahin ve Yavuz Karakaya’nın üzerlerine atılı suçların niteliği ve mevcut delilleri dikkate alarak tutukluluk halinin devamına karar vermişti. Firari sanık Faruk Sarı hakkında yakalama kararının beklenmesine hükmedilmiş ve Ali Öz’ün ev hapsinin kaldırılması talebi ise mahkeme tarafından reddedilmişti.
SANIKLAR VE İDDİANAMEDE YER ALAN SUÇLAMALAR
Duruşmada yargılanan sanıklar şunlardır: Ali Öz, Bekir Yokuş, Faruk Sarı, Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Mehmet Ali Özkılıç, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Onur Karakaya, Osman Gülbel, Şükrü Yıldız, Veysal Şahin, Volkan Şahin ve Yavuz Karakaya. Bu davada, sanıklara yönelik suçlamalar arasında Hrant Dink’in cinayetinin planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde rol oynamak, anayasal düzeni ihlal etmek gibi suçlamalar yer alıyor.
GEÇMİŞTEKİ HUKUKİ SÜREÇLER
Kamu görevlilerinin yargılandığı Hrant Dink Cinayeti Davası 2021’de sona ermişti. Ancak, Dink Ailesi avukatlarının taleplerinin büyük bir kısmının reddedilmesi nedeniyle dava Yargıtay’a taşınmış, Yargıtay’ın da talepleri kabul etmemesi üzerine dava AİHM’ye götürülmüştü. AİHM süreci devam ederken, Yargıtay’ın bazı sanıklar hakkında bozma kararı vermesi sonucunda, dava yeniden görülmeye başlamıştı.