NVIDIA CEO’su: “ABD’nin Bağımsız Çip Üretimi İçin En Az 20 Yıl Var”
NVIDIA CEO’su Jensen Huang, ABD’nin çip üretiminde kendine yetebilecek hale gelmesi için 20 yıllık süre gerektiğine inanıyor. Tayvan çip üretimi konusunda ilk sıralarda yer alan bir ülke. ABD ve Avrupa ise yarı iletken sektörünü yerelleştirmek, çip üretimini artırmak için büyük çabalar sarf ediyor.
New York Times’ın DealBook konferansında konuşan Jensen Huang, “Tedarik zinciri bağımsızlığından on ila yirmi yıl uzakta bir yerdeyiz. Bu kısa sürede gerçekleşecek kadar pratik bir süreç değil.” dedi.
ABD hükümeti kendi sınırları içinde çip üretimini artırmak için aktif politikalar izliyor. İki partinin de desteğini alan bu girişim, ülke içinde daha fazla üretim tesisi kurulmasına odaklanıyor. Amaç ise dış kaynaklara bağımlılığı azaltmak ve ulusal teknoloji altyapısını güçlendirmek.
Şimdiye kadar Intel, TSMC ve Samsung Foundry gibi yarı iletken devleri gelişmiş fabrikalarını ABD’de inşa etmek amacıyla çeşitli kararlar aldılar. Yani diyebiliriz ki ABD’nin planları ilk aşamada başarılı oldu. Micron, gelişmiş 3D NAND ve DRAM bellek üretimini yıllar sonra Amerika topraklarına taşımaya hazırlanıyor. Diğer yandan Intel de Amerika’da gelişmiş çip paketleme tesisleri kuruyor. GlobalFoundries gibi ABD’de özel ve olgun süreç teknolojileri üzerinde çip üreten şirketler de var.
Teknoloji dünyasının tanınan yüzü Huang, NVIDIA üretimi ürünlerin dünyanın farklı yerlerinden gelen çok sayıda bileşene dayandığını söylüyor. Ayrıca CEO, bunların tamamının ABD’de üretilmesini beklemediğini belirtti. Dolayısıyla kısa bir süre içinde tam bağımsızlık pek mümkün görünmüyor. Huang’ın değerlendirmelerine bakarsak yeşil takım uluslararası tedarik zincirlerine bağımlı. Küresel çip endüstrisi ise genel olarak çok kapsamlı ve karmaşık.