Daha önce nokta atışı bilmişlerdi: Dünyaca ünlü banka “dolar kuru o tarihte önce 39 sonra 48 lira olacak” dedi

Türkiye’de döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişler uluslararası finans kuruluşlarının da dikkatini çekerken, son zamanlarda ekonomi politikalarında yaşanan dönüşüm ilerleyen yıllarda Türk lirasının değerinin ne olacağını merak konusu haline getirdi.

OVP’DE 36.8 VE 43.9 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın çalışmalarıyla ortaya çıkarılan Orta Vadeli Program’da Türk lirasının dolar karşısındaki değerinin yıllık ortalama olarak 2024’te 36,8 ve 2025’te ise 43,9 TL olacağı söylense de, yatırımcılar için küresel kuruluşların raporları daha önemli bir gösterge olarak okunuyor.

S&P DOLAR KURU İÇİN GELECEK YIL 40 LİRAYI İŞARET ETTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s, geçtiğimiz günlerde 2024 yılı sonu itibarıyla dolar/TL paritesinin 40 liraya ulaşmasını beklediklerini açıklarken, İsviçre’nin en büyük bankası olan UBS de birçok ülke hakkında analizler içeren raporunu yayımladı.

346 sayfalık raporda Türkiye için ayrılan bölümler dikkat çekerken, kurum tarafından Türk lirasının dolar ve Euro karşısında 2024 ve 2025 yıllarını hangi seviyelerde kapatacağı da ortaya çıkmış oldu.

DÜNYACA ÜNLÜ BANKADAN KORKUTAN DOLAR TAHMİNİ

UBS, dolar/TL’nin 28.3 lira olduğu dönemde hazırladığı raporda 2024 yılının bitişinde dolar kuru için 38 liralık bir tahminde bulundu. Kurdaki oynamaların atılacak ekonomik ve siyasi hamlelere göre aşağı ya da yukarı yönlü değişebileceğine dikkat çeken UBS, 2025’te ise dolar için yeni bir zirve belirledi.

2025 YILINDA DOLAR KURU 48 LİRAYA ULAŞACAK

Dünya devi banka, beklentilerin gerçekleşmesi halinde dolar kurunun 2025 sonunda 48 liraya yükselmesinin muhtemel olacağını aktarırken, Euro tarafında yapılan tahminler ise görenleri adeta hayrete düşürdü.

EURO HERKESİ SOLLAYACAK, 57 LİRAYI GEÇECEK

Şu anda Euro/dolar paritesinin 1.06 seviyelerinde olduğunu belirten UBS, ilerleyen yıllarda Euro tarafında hızlı bir yükseliş beklediğini aktararak, 2025 yılı için Euro/dolar tarafında 1.20 seviyelerini işaret etti.

Kurum, 2024 yılının sonunda 1 Euro için 44.9 liralık beklentide bulunurken, 2025 sonu itibarıyla görülmesi beklenen EUR/TRY paritesi içinse 57,6 lirayı işaret etti.

Türkiye’nin dış borç ve enflasyon gibi sorunları nedeniyle bir süre daha kur problemi yaşayacağı uyarısında bulunan USB, geçmiş yıllarda yaşanılan ekonomi politikalarındaki keskin dönüşlerinin bir benzerinin gerçekleşmesi halinde kurdaki artışın daha yukarı çıkabileceği uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakırköy escort